lauantai 14. marraskuuta 2015

Veronica Rothin mukaansatempaava dystopia Outolintu


Valitsin Veronica Ruthin teoksen Outolintu, koska ystäväni on suositellut sitä minulle monta kertaa ja hän on kyseisen teoksen useaan otteeseen lukenut. Kirja on dystopia, eli siinä pyritään kuvaamaan tulevaisuuden epätoivottua yhteiskuntaa. 

Kirja kertoo Trisistä, joka asuu tulevaisuuden Chicagossa, jossa ihmiset jaetaan viiteen ryhmään (vaatimaton, spouisa, rehti, uskalias ja terävä). Nuoret voivat valita ryhmän, jossa he ovat kasvaneet tai vaihtaa ryhmää sen mukaan, mitä he arvostavat. Tris on 16-vuotias ja hänet arvioidaan. Hänen saamansa tulokset ovat kuitenkin hämmentäviä ja hän onkin divergent (Outolintu), poikkeava. Ei ole selvää, mikä ryhmistä on se oikea Trisille. Lisäksi poikkeavuus on vaarallista, ja Trisin on salattava tuloksensa keinolla millä hyvänsä. 

Kirjassa on aikalailla kaikkea mitä dystopialta odottaa: lapsisotureita, karua maailmankuvaa, kieroa vallankäyttöä ja rajoja rikkovaa romanssia. Meno oli hengästyttävää ja toimintatäytteistä, eikä pitkästymiselle ollut vaaraa.

Outolintu oli loistava lukukokemus enkä muutamana yönä voinut lakata lukemasta tätä, vaikka kello näyttikin neljää aamuyöllä. Olen ennenkin pitänyt tämän tyyppisistä kirjoista eli dystopia on kiehtonut minua jo pitkään, mutta tämä oikeasti ylitti odotukset huomattavasti. Kun sain kirjan luettua loppuun, halusin heti vain lukea lisää, joten onnekseni kyseinen teos on trilogian ensimmäinen osa ja aion aivan varmasti lainata loput kaksi teosta ja lukea ne mahdollisimman nopeasti.

Kirjan maailma oli mielestäni kuitenkin melko suppea, koska siinä kuvaillaan vain Chicagoa, eikä kirjassa käy ilmi, että onko muualla maailmassa ollenkaan elämää tai jos on, millaista, joka on mielestäni kirjan kahdesta viasta ensimmäinen. Häiritsemään jäi myös se, miten vähän historiaa oli kuvattu. Minulle jäi vähän epäselväksi, miten ja miksi kyseiseen Chicagon jaotteluun on päädytty.

Kuten aikaisemmasta kehuskelusta varmaan arvata saattaa, suosittelen kirjaa jokaiselle vähääkään dystopian ystävälle tai oikeastaan aivan jokaiselle, vaikkei dystopiasta niin pitäisikään. Outolintu on mielestäni aivan mahtavasti kirjoitettu kirja, jossa on juuri sopivasti toimintaa ja romantiikkaa.

5 kommenttia:

  1. Mielestäni kerrot hyvin kirjan sisällöstä. Olen katsonut kyseisen elokuvan ja tekstisi herätti nyt myös kiinnostuksen kirjaa kohtaan. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä arvostelu. Kerroit kattavasti mielipiteistäsi ja sait ainakin minut kiinnostumaan kirjasta.

    VastaaPoista
  3. Sait kerrottua juonen hyvin, vaikka niin erilaista maailmaa voi olla vaikea kuvailla henkilöille, jotka eivät ole kyseistä kirjaa lukeneet☺

    VastaaPoista
  4. Laittamasi kuva on todella hieno ja sait kirjan kuulostamaan hyvin kiinnostavalta :)

    VastaaPoista
  5. Mahtavaa, että löysit kirjan, joka onnistui koukuttamaan sinut noin täydellisesti! Kuva on hieno ja teksti analyyttinen ja pohtiva. Hyvä! :)

    VastaaPoista