sunnuntai 15. marraskuuta 2015

"Agatha Christien säpsähdyttävä Odottamaton vieras"

Valitsin Agatha Christien kirjoittaman kirjan "Odottamaton vieras" siksi, että pidän kaikenlaisista dekkari kirjoista, koska niitä tulee eniten luettua. Muutenkin olen lukenut Christien kirjoja ennenkin ja tämä kirja tuntui sellaiselta, että sen voisi lukea. Eikä kyseistä kirjaa ollut edes vaikea valita.
Kirja kertoo odottamattomasta vieraasta, joka sattuu paikkaan, jossa on tapahtunut juuri äskettäin murha. Murhaa alkaavat selvittämään komisario Thomas ja ylikonstaapeli Cadwallader. Heillä on visainen tehtävä, sillä tuntui aivan siltä, että jokainen henkilö talossa tuntui vihaavan murhan kohteeksi joutunutta talon isäntää, Richard Warwickia. Laura vaimo, velipuoli Jan, vanhempi rouva Warwick eli Richardin äiti, sekä talon apulaiset neiti Bennet (Benny) ja Henry Angell. Kaikilla oli motiivi ja tilaisuus tehdä se. Vai oliko murhaaja kenties joku menneisyydestä, joka hautoi kostoa herra Warwickia kohtaan? Kaikenlaista tapahtuu ennen kuin murhaaja selviää aivan kirjan lopussa, mutta ainoastaan yksi henkilö saa kuulla totuuden...

Kirjaa oli todella hauska lukea ihan alusta loppuun asti. Välillä koin ahaa-elämyksiä sitä mukaa, kun juoni eteni varsin hyvin ja selvästi. Ainoa huono puoli kirjassa oli se, että koko ajan pysyttiin siinä huoneessaa missä murha tapahtui. Tai ei aivan koko ajan, mutta suurimmaksi osaki siinä huoneessa tai sitten talon pihalla olivat kaikki kohtaukset. Muuten kyllä pidin kirjasta todella paljon, koska se antoi aihettaa ihan kunnolla ajattelemiseen ja tekemään johtopäätöksiä, että kuka murhaaja voisi olla.

Murha on tapahtunut juuri ennen kirjan alkamista, sillä uhri löydetään aivan alussa murhattuna. Vaikka epäilläänkin sitä, että voiko se olla murha, vai kenties jopa itsemurha.

Poliisi ei ole kirjan päähenkilö, mutta silti hän lähti ratkaisemaan juttua. Loppujen lopuksi hän ei kuitenkaan saanut ratkaistua juttua, vaikka hänellä oli apunaan mm. ylikonstaapeli Cadwallader.

Uhri ja murhaaja tiesivät toisensa entuudestaan jo ja poliisikin tiesi kyllä mistä, mutta kyse ei ole välttämättä siitä mitä menneisyydessä tapahtui...

Kirjan kertoja antoi kyllä jonkinlaisia vihjeitä lukijalle murhaajasta, mutta ainakaan omasta mielestäni kertoja ei johtanut lukijaa mitenkään harhaan siitä kuka olisi murhaaja. Vaan kyllä juoni eteni selvästi kohti sitä, missä murhaaja paljastuu.

Henkilöt kertovat jopa tietämättään murhaajan motiiveista ja taustasta. Eli he eivät oikeastaan tajua, että he puhuivat murhaajasta kertoessaan, mitä menneisyydessä tapahtui...

Osa varmasti voisi hyväksyä murhan, mutta osa taas ei. Tosin, kun tietää syyn niin ei se silti oikeastaan oikeuttaisi murhaamaan ketään.

Eli ketään ei oikeuttaisi murhaamaan ketään, koska vaikka kyseessä olisi minkälainen syy tahansa, niin ei se oikeuta murhaan.

Ja näin lopuksi voisin suositella kirjaa erityisesti niille, jotka tykkäävät ratkaista juttuja ja muutenkin pitävät dekkareista.    

3 kommenttia:

  1. Ihan hyvä kirjoitus. Seurasit tehtävänantoa hyvin ja perustelit vastauksesi. Pieni miinus muutamista kirjoitusvirheistä, vaikka eiväthän ne blogissa paljoa haittaa.

    VastaaPoista
  2. hyvä kirjoitus ja kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta.olet noudattanut tehtävänantoa hyvin!

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus! Kirjoitat koukuttavasti kirjasta – alkaa tehdä mieli lukea itsekin ja tietää lisää! :)

    VastaaPoista