sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kaikille tuttu J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi

Valitsin viisasten kiven, koska luin sen viimeksi ala-asteella ja ajattelin että olisi mukavaa lukea se uudestaan. Viisasten kivi on ensimmäinen osa Harry Potter -sarjaa ja se kertoo 11-vuotiaasta pojasta, joka saa tietää että hänen isänsä oli velho ja että myös Harry itse on velho. Kirjassa Harry saa kutsun velhojen ja noitien kouluun Tylypahkaan, jossa hän kohtaa erilaisia vaikeuksia, mutta saa myös monia uusia ystäviä kuten Ronin ja Hermionen. Koulunkäyntiä vaikeuttaa Voldemort/Orave, joka haluaa tappaa Harryn.

Viisasten kivi oli lukukokemuksena jännittävä ja viihdyttävä. Kirjassa on selkeä rakenne ja J.K. Rowling on onnistunut kuvaamaan tapahtumat hyvin ja kiinnostavasti. Jos kirjasta pitää, niin todennäköisesti haluaa lukea seuraavatkin osat, jos ei Harry Potter -sarjaa entuudestaan tiedä.

Kirjassa magian ja taikuuden osa on suuri, koska kirja pyörii niiden aiheiden ympärillä ja oppilaat opiskelevat nimenomaan taikuutta Tylypahkassa. Taikuutta kirjassa käyttävät velhot ja noidat, ihmisiä jotka eivät taikuutta voi käyttää kutsutaan jästeiksi. Hyvien ja pahojen vastakkainasettelu on aika selvää. Voldemort/Orave on ilkeä ja kavala, mutta Harry ja hänen ystävänsä ovat kilttejä ja rohkeita.

Harry Potterissa hirviöt ovat aika eläimellisiä, eivätkä ne yleensä puhu. Viisasten kivessä esiintyy mytologinen hahmo peikko, joka oli päätynyt Tylypahkaan jonkun päästettyä se sisälle. Tom Valedrossa (Voldemort) ja Harry Potterissa on yhtäläisyyksiä, sillä he kummatkin ovat puoliverisiä. Kirjassa on paholaista muistuttava hahmo Voldemort. Kirjassa on myös selvä raja fantasiamaailman ja todellisuuden välillä, fantasiamaailmaan pääsee ympäri Englantia paikoista jotka vain velhot tai noidat voivat nähdä esim. Tylypahkaan vievään junaan pääsee King's Crossin laiturilta 9 3/4, jota ei siis tietenkään oikeasti ole olemassa, eivätkä jästit pääse sinne.

Yhteiskunta on monin osin samanlainen kuin oikeastikkin, velhomaailmassa on oma hallinto eli taikaministeriö, eri kouluja, siellä on myös hyviä ja pahoja ihmisiä ja tietynlainen luokkayhteiskunta esim. osa velhoista pitää vanhoja velhosukuja parempina kuin jästejä tai köyhiä. Suosittelisin tätä kirjaa sellaisille jotka pitävät fantasiasta ja ovat vaikkapa tutustuneet Harry Potter -sarjaan elokuvien kautta.


10 kommenttia:

  1. Noudatit hyvin tehtävänantoa ja kerroit kirjasta hyvin :)

    VastaaPoista
  2. Hyvin toteutettu arvostelu, mutta jää selvästi toisen samasta kirjasta tehdyn arvostelun varjoon.

    VastaaPoista
  3. Hyvin toteutettu arvostelu, mutta jää selvästi toisen samasta kirjasta tehdyn arvostelun varjoon.

    VastaaPoista
  4. Ihan hyvä mutta jää selvästi toiseksi tästä linkistä löytyvälle työlle! Kuva oli ihan jees. http://taikuuksiajamurhia.blogspot.fi/2015/11/jk-rowlingin-fantasiakirja-harry-potter.html?showComment=1447750987131#c7051930421206853617

    VastaaPoista
  5. Olet selvästi lukenut kirjaa ajatuksella. Teksti on hyvin kirjoitettu! :)

    VastaaPoista
  6. Olet selvästi lukenut kirjaa ajatuksella. Teksti on sujuvaa ja selkeää. :)

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Voi, viisasten kivi on niin ihana! <3 Olet käsitellyt hyvin tehtävänannon kysymyksiä :)

    VastaaPoista