sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Jo Nesbøn mysteerinen teos Poliisi

Valitsin tämän kirjan, koska kirjasto oli suljettu ja oli pakko etsiä kotoa jokin kirja. Löysin kotoa ainoastaan pitkiä dekkareita joista suurinosa ei kiinnostanut minua lainkaan, kunnes löysin kyseisein Poliisi kirjan. Luin kirjan takatekstin ja kiinnostuin siitä heti, joten aloitin lukemisen.

Kirja on jatkoa aiemmille Jo Nesbon kirjoille, joita en itse ole lukenut. Poliisi kirjassa aiheena on erään poliisin nimeltään Harry Hole elämä ja poliisi murhat.

Jo Nesbon teoksessa Poliisi murhia tapahtuu useampia pitkin kirjaa. Kaikkien murhien kohteena on poliisi. Näistä poliisi murhista tekee mielenkiintoisen sen toistuvuus. Aina kun poliisi kuolee, hänet murhataan entiselle, selvittämättömälle rikospaikalle. Ja kyseisen rikospaikan murhatutkintaa oli johtamassa tämä kyseinen poliisi. Pikkuhiljaa kirjassa alkaa näyttämään siltä, että murhat tapahtuvat samalla kaavalla: murhantutkintaa johtanut poliisi murhataan vanhalle rikospaikalle rikoksen vuosipäivänä. Murhiin ei liity minkäänlaisia yliluonnollisia asioita.

Poliisi kirjassa päähenkilönä on poliisi nimeltään Harry Hole. Harryn yksityiselämää kuvaillaan melko tarkasti kirjassa. Hänen perheestään kerrotaan paljon asioita, eikä Jo Nesbo ole jättänyt Harryn ja hänen tyttöystävän suhdetta juurikaan mielikuvituksen varaan. Poliisi kirjassa murhaajalla, etsivällä eli poliisilla ja uhrilla on paljon suhdetta toisiinsa. Murhaajalla on motiivi ja tausta jonka takia hän murhaa poliiseja, mutta tämä selviää vasta kirjan loppupuolella. Uhrilla ja poliisilla on yhteistä taas se, että kaikki uhrit ovat poliiseja.

Kirjassa paljastuu murhaaja melko alussa joten paljoakaan vihjeitä siitä ei tarvita. Kiehtovaa tästä kuitenkin tekee sen, että vasta kirjan loppupuolella murhaajan motiivit murhille selviää. Lukijaa johdetaan melko paljon kirjassa harhaan. Ei niinkään paljoa siinä suhteessa, että kuka murhaaja olisi, vaan enemmänkin Harryn kuolemasta. Kirjassa johdetaan lukijaa harhaan siten, että saadaan lukija ajattelemaan päähenkilön Harryn kuolleen.

Murhaajan tekoja ei missään tapauksessa voida pitää hyväksyttävänä, vaikka hänellä onkin omat motiivinsa murhiin. Mielestäni teos ei vaikuta lukijan oikeustajuun.

Lukukokemuksesta sen verran, että voin hyvin sanoa tämän kirjan olleen paras dekkari, jonka olen itse lukenut. Kirja oli varsin pitkä siihen verrattuna mitä normaalisti luen, mutta pidin siitä silti. Pituudesta huolimatta kirja piti minut sen ääressä se, että siinä tapahtui kokoajan uusia asioita.


3 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu blogi. Sain todella hyvän käsityksen että luit kirjan.Itse en tykkää dekkareista, mutta tätä voin harkita lukemaan. XDXDXDXDXDXD 100%

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että onnistuit löytämään kotoa sopivan kirjan ja vieläpä sellaisen, josta pidit. Aika hurjan kuuloinen dekkari, en varmaan itse uskaltaisi lukea! :P Olet pohtinut teosta hyvin ja monipuolisesti.

    VastaaPoista